Cemerlang dengan Iman dan Taqwa

Al-Talaq ayat 2-3:
"Barang siapa yang bertaqwa kepada Allah, Dia akan adakan baginya jalan keluar dan (Allah) akan mengurniakan rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka kepadanya."

Kecemerlangan yang bermula dari dalaman, berpunca dari ledakan iman dan taqwa, mampu mengubah dunia dan seisinya.

Ketahuilah sesungguhnya amal ibadah kita seharian adalah suatu syarat kepada kesempurnaan iman, bukanlah syarat kepada sahnya iman. Apabila amal kebajikan mukmin itu bertambah maka akan bertambahlah imannya. Sebaliknya apabila amal ibadahnya berkurangan maka akan menurunlah imannya.

Monday, December 6, 2010

jom buat tempe sendiri--(Most Favourite Food)

TEMPE

Bahan-bahan:

200 g kacang soya
40 g tempe

Cara-cara utk buat ragi:

Tempe dihiris nipis-nipis kemudian jemur sehingga kering. Sbg alternatif kak Noor guna oven pd suhu 20'C-30'C (ala2 suhu cam panas matahari gitu)
Bila kering blend halus.
Simpan didalam botol dan ditempat yg gelap jika belum digunakan lagi.


Proses fermentasi tempe:

Kacang soya dibasuh kemudian direndam selama 12 jam

Lepas tu ramas-ramas supaya tanggal kulitnya dan kacang terbelah dua.

Bilas kemudian rebus selama 1 jam

Toskan kacang soya kemudian keringkan samada jemur atau lap dgn kitchen towel atau keringkan dlm oven pd suhu 20-30'C

Biarkan sejuk kemudian gaulkan dgn ragi sehingga sekata

Masukkan dlm plastik, 'seal'kan dgn lipat plastik tersbt dan layur dgn api lilin (nak senang guna plastik sandwich yg ada seal tu)

Ratakan kacang soya supaya tebalnya dlm 3 cm

Buat lubang2 dgn menyucukkan jarum/lidi dikedua2 belah plastik tu dlm 2 cm jarak setiap lubang

Simpan soya tadi dlm bekas tertutup di tempat yg suam 30'C (kak Noor bubuh tepi boiler)

Simpan selama 2-3 hari, baru boleh dimakan.


Penting:

Pastikan soya betul2 kering sebelum bubuh ragi krn proses fermentasi microorganisma Rhizopus (dr ragi) hanya berlaku dlm keadaan kering.

Membuat lubang pd plastik supaya microorganisma dpt oksigen utk jlnkan proses fermentasi

Suhu yg optimum utk proses fermentasi adalah 25-30 'C- kalau terlebih panas dikhuatiri mati microoragnisma trsbt.

No comments:

SEDIA MEMBANTU

TENGAH CARI TUDUNG BEST kee C.KAK..??...


- CANTIK dengan MACAM2 jenis kain


- TAK JARANG, kompem


- bidang BESAR, boleh juga setting sendiri saiz

ikut keSELESAan


- mengikut SYARIAT, asalkan menepati cara


- harga menepati BAJET


- terbaik lah...

BOLEH laa CARI SAYA

(choose - cash - carry)


atau pun boleh lawati
laman web: http://www.tudungnur.com/

Hidup dalam pengharapan

Hidup dalam pengharapan